Geheugen

Weet u nog hoe de grensrechter heette die nu bijna twee jaar geleden bij een amateurwedstrijd in Almere zo werd mishandeld dat hij uiteindelijk overleed? Ik hoop dat de meesten van u het nog weten, maar ik moest er even aan denken toen ik zondag naar de wedstrijd Ajax-PEC Zwolle zat te kijken. Na een half uurtje spelen maakte iedereen bij PEC Zwolle zich erg boos  over een beslissing van scheidsrechter Bas Nijhuis. Daarbij werd hij zelfs even door een van de Zwolse spelers beetgepakt. Hoewel hij uiteindelijk de verkeerde speler de gele kaart gaf, handelde Nijhuis strikt volgens de regels, maar het verleidde commentator Frank Snoeks er toe om Nijhuis eens goed de maat te nemen:” Er is verschil tussen gezag hebben en het proberen uit te stralen”. Zo snel kan het gaan. In 2007 besloot de UEFA al eens tot de regel dat alleen protesteren op zich al goed was voor een gele kaart en het aanraken van de scheidsrechter onmiddellijk met rood moest worden bestraft. Dat verwaterde tot het overlijden van de grensrechter van SC Buitenboys. Met de actie “Zonder respect geen voetbal” leek er voor even begrip op de voetbalvelden, maar eigenlijk verdween dat net zo snel als het kwam. Tierende spelers en trainers, regelmatig ondersteund met wat fysiek contact richting scheids-rechter lijken weer onderdeel van het spel. De scheidsrechter die het bestraft, wordt gebrek aan persoonlijkheid verweten. Vorige week mocht een speler in de hoogste Franse divisie zelfs ongestraft een rode kaart voor een medespeler uit de hand van de scheidsrechter slaan. Zonder respect toch voetbal.

Weet u nog waarom Johan Cruijff enkele jaren geleden de fluwelen revolutie bij Ajax opstartte? Als ik het me goed herinner, was het vooral om Ajax in handen van oud-voetballers te brengen, een terugkeer naar de Europese top te bewerkstelligen en dat met name via zelf opgeleide spelers te doen. Vooropgesteld dat het in jaren niet zo rustig is geweest bij de club in Amsterdam lijken de gestelde doelen vooralsnog mijlenver weg. Vier kampioenschappen ten spijt. Onlangs kregen alle leden van Ajax een boekje over het succes van de jeugdopleiding van de club. Uit de vermelde statistieken blijkt dat in het afgelopen seizoen 46% van het eerste elftal uit zelf opgeleide spelers bestond, terwijl dat in het seizoen 2010/2011 nog 58,6% was. Hier zal ongetwijfeld een Cruijffiaanse uitleg voor zijn. Ondertussen worstelen een gekochte IJslander en een gehuurde Pool in de spits. De meest effectieve speler van de afgelopen seizoenen is een transfervrij aangetrokken speler van NEC, wiens contract nog altijd niet is verlengd.

Weet u nog welke Nederlandse club structureel tot de Europese top 30 wilde behoren, maar inmiddels onder curatele in categorie 1 staat? Of welke kroonprins van het Nederlandse trainersgilde bezwoer dat hij ooit trainer van Feyenoord zou worden, maar nu assistent is bij Columbus Crew in Amerika? Of waarom Phillip Cocu niet weet waarom er een speciaal vak voor de trainer is?

Omdat het korte termijn geheugen overheerst en opportunisme hoogtij viert. Zijn naam was trouwens Richard Nieuwenhuizen.